Retkeily

 

Karkauksen Maitotieretkeily

Etelä-Karjalan kauneimman maitotien arvon saanut Karkauksentien kymmenkunta kilometriä pitkä maisematie mutkittelee Kuolimon läntisimmän osan rantamia. Polkupyörällä ehtii parhaiten nauttia maisemista.

Maitotieltä on yhteys Kuituran vanhan metsän suojelualueelle rakennetulle Irja Hannosen luontopolulle sekä Saarajärven kierrokselle, joka on viehättävä retkeilyyn ja patikointiin soveltuva retkipolku.

 

Irja Hannosen luontopolku

Irja Hannosen polku on 3,8 km pitkä luontopolku, joka kiertelee Kuolimon rannoilla ja retkeily2Kuituran vanhojen metsien suojelualueella (37 ha). Reitin varrella on nähtävissä Suomenniemen luonnon monimuotoisuutta parhaimmillaan, kuten karu ja kaunis Kuolimo sekä Kuituran vanhojen metsien suojelualue, joka on ollut metsänhoitotoimenpiteiden ulottumattomissa jo vuosikymmenten ajan. Reitin varrella on pitkospuita ja Kuituran taukopaikka laavuineen ja tulentekopaikkoineen.

 

Saarajärven kierros

Karkauksentien toisella puolella, Irja Hannosen polun välittömässä läheisyydessä sijaitseva, Saarajärven kierros on 4,8 km pitkä retkipolku. Polku kiertelee viehättävissä lampimaisemissa ja kyläteillä. Reitin varrella on pitkospuita sekä taukopaikka laavuineen ja tulentekopaikkoineen. Reitille on opastus Karkauksentieltä.

 

Painalluksenmäen Maisematorni ja Painalluksen polut

Kauriansalmella Maisematornin maastossa on monipuolinen polkuverkosto kuntoilua, luontoon tutustumista ja rauhoittumista varten. Polkujen varrella on kohteen erikoispiirteistä kertovia opastauluja. Täällä tarjotaan myös mahdollisuus harjoitella Metsätaitokisan tyyppitehtävät, tosin leimaustehtävää ei enää ole.

Hietakankaantien lenkki 1,7 km. Maisematornilta lähtee pohjoista kohti polku, joka haarautuu vasemmalle ja mutkittelee kalliomaiseman kautta lopulta alas Hietakankaantielle. Tietä pitkin vasemmalle pääsee Maisematornin tienhaaraan ja siitä tornin tietä kiivetään takaisin ylös. Polun voi kiertää myös päinvastaiseen suuntaan.

Suojavedentien lenkki 2,8 km. Maisematornilta lähdetään pohjoiseen viittojen mukaan, matkataan metsäautotietä pitkin, mutta poiketaan vielä oikealle lähelle Kärmelampea ja seurataan viittoja suon sekä korpi- ja kalliomaiseman kautta kiertäen. Tämän reitin varrella on Metsätaitorata eli opastaulut, joissa on esitetty tehtävät ja opastus, miten arviointi voidaan tehdä. Mennään vielä metsäautotien yli ja tullaan kalliorotkon vierelle luontoaiheisten opastaulujen luo, paikalle Kivisillat.
Paluureitti lähtee metsäautotietä pitkin kohti Maisematornia ja poikkeaa oikealle metsäpolulle. Tällä reitillä on kohtalaisen jyrkkä nousu, joten on suositeltavaa kiertää tämä reitti näin päin.

Haukilahdentien lenkki 5,2 km. Tämä reitti lähtee Maisematornin tieltä oikealle viittojen mukaan, kuljetaan haapalehdon ohi kalliomaisemaan ja sieltä alas Niemennokantielle. Tätä maisemassa polveilevaa tietä kuljetaan hyvä tovi, kunnes poiketaan viitan mukaan vasemmalle pienemmälle tielle ja siitä edelleen oikealle. Notkelman pohjalla on yleensä aina kosteaa, sillä vettä pulppuaa tielle rinteessä olevasta lähteestä. Reitti nousee Haukilahdentielle ja siitä lopulta Suojavedentielle. Suojavedentietä lähdetään vasemmalle ja harpotaan hyväkuntoista tietä aina opastauluille Kivisiltojen luo. Tästä palataan Maisematornille yllä esitellyn Suojavedentien lenkin reittiä pitkin, voit valita poluista mieleisesi.

Voimapolku on lyhyt lenkki, jonka varrella olevissa tauluissa neuvotaan harjoitteita luonnossa rauhoittumiseen ja voimaantumiseen. Nauti metsäisestä luonnosta kaikilla aisteillasi.
Voimapolulle pääsee Maisematornille vievältä tieltä oikealle viitojen mukaan, aluksi samaa polkua kuin Haukilahdentien lenkki. Voimapolku erkanee ylös vasemmalle ja mutkittelee lyhyen lenkin ylärinteen suuntaan. Paluu tornin tielle kääntymällä oikealle pääpolkua pitkin, jolloin palaat lähtöpaikalle. Painalluksen polkujen viitoista siniset nuolet ohjaavat Maisematornilta poispäin ja Maisematorni-viitta ohjaa reitin Maisematornin suuntaan.

Metsätaitorata on ylläkerrotun Suojavedentien lenkin Maisematornilta katsoen oikeanpuoleisessa haarassa.
Metsätaitorata on laadittu metsänomistajien metsätaitokilpailutehtävien mukaisena. Metsätaitokilpailutehtävät on Maisematornilta lähdettäessä järjestyksessä:
1. Tehtävä 13 Alueen pinta-ala
2. Tehtävä  3 Metsikön käsittely seuraavan viiden vuoden aikana, Tehtävä  6 Kehitysluokka
3. Tehtävä  7 Yksittäisen puun pituus, m
4. Tehtävä  4  Puuston pohjapinta-ala, m2/ha, Tehtävä 10  Puuston ikä, vuotta
5.  Tehtävä 14  Metsän monimuotoisuus
6.  Tehtävä  5  Puuston kokonaistilavuus kuorineen, m3/ha, Tehtävä 11 Puuston kasvu, m3/ha/vuosi
7.  Tehtävä  8 Runkoluku, kpl/ha
8.  Tehtävä  2 Taimikon ensisijainen hoitotarve seuraavan 2 vuoden aikana
9.  Tehtävä  1  Kasvupaikkatyyppi, Tehtävä 12  Puuston keskiläpimitta 1,3 metrin korkeudelta, cm
10. Tehtävä  9 Yksittäisen puun tilavuus kuorineen, m3
Ohjeita kilpailijoille:
– Tehtävässä  8 Runkoluku; Rungot on laskettu +5 cm luokkaan (+4 cm->)
– Tehtävässä 10 Puuston ikä; 1,3 metrin korjaus +13 vuotta

Metsätaitoradalle voi lähteä joko Kauriansalmen maisematornilta Painalluksenmäeltä tai Suojavedentien varrelta Kivisiltojen kohdalta maisematornin opastaulujen luota.
Kilpailukortteja on saatavissa kummastakin lähtöpaikasta Metsätaitoradan opastaulun postilaatikosta.

 

Maisematornin parkkipaikalta ja reitin varrelta löytyy taulut, joissa on reittikartta.
Painalluksen polkujen reittikartta löytyy tästä sekä kyläyhdistyksen nettisivulta www.kauriansalmi.fi

 

Palosensaari

Palosensaari on viehättävä noin yhden hehtaarin kokoinen saari Kukkoluodon selällä, joka sijaitsee veneväylän varrella Suomenniemen ja Ristiinan kuntien rajalla.Palosensaari sijaitsee pienehkön Kukkoluodonselän keskellä, ja lähistöllä on mökkiasutusta. Saaren omistaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö. Palosensaaressa on nuotiopaikka ja käymälä.
Saaressa ei ole jätehuoltoa, vaan käyttäjiltä edellytetään että jätteet kuljetetaan muualle järjestetyn jätehuollon piiriin.Toistaiseksi Palosensaaressa ei ole laituria, mutta veneen voi kiinnittää väylän puolelle rantapuihin ja ankkuriin saaren luoteispuolelle. Melojat pääsevät rantautumaan matalaan lahteen saaren lounaisnurkalla.Palosensaaren lähistöllä Laamalansaaressa on SF Caravan Saimaan Seutu-yhdistyksen alue, jossa on kesäaikana mm. kioskipalveluja.

 

Kuolimon kierros
retkeily3

Kierros on Suomijärven ja Kuolimon kautta kiertävä melontareitti. Reitin pituus reittivalinnasta riippuen on 40-60 km. Kuolimolla on useita rantautumispaikkoja ja retkikohteita. Kanoottivuokrausta ja retkimelonnan ohjausta Camp Suomijärveltä. Kuolimon kierroksen voi myös pyöräillä, koko kierroksen pituudeksi kertyy noin 62 km. Reitin varrella sijaitsee monia historiallisia kohteita ja nykyaikaisia palveluita.

 

 • mikkeli

  mikkeli
 • mikkelisosterv

  mikkelisosterv
 • visitmikkeli

  visitmikkeli
 • gosaimaa

  gosaimaa
 • tapahtumat

  tapahtumat
 • suomi.fi

  suomi.fi
 • infopankki

  infopankki