Muut kohteet

Kauriansalmen maisematorni
  muut kohteetSuomenniemen Painalluksenmäelle, Kauriansalmeen, on toteutettu talkoovoimin maisematorni ja laavu osana Käen Painallus- hanketta. Alueelle on rakennettu myös luontopolku retkeilijöiden ja muiden virailijoiden iloksi.

Ajo-ohje: valtatie 13:lta käännytään Suomenniemelle (Kirkonkyläntie). Noin kilometrin päästä käännytään vasemmalle hiekkatielle, heti Välitien risteyksen jälkeen. Hiekkatietä kuljetaan noin 500 m, jonka jälkeen saavutaan tornille. Veneteitse tornille pääsee rantautumalla Kuolimon rannalla sijaitsevalle laiturille Kauriansalmessa.

Kauriansalmen kyläyhdistys
Lisätietoa maisematornista

 

Alla mainittujen kohteiden lähteenä on ollut teos Nirkko-Leskelä Tyyne: Suomenniemi 1689-1989 ajan aalloilla. Teoksesta löytyy lisätietoja mainituista kohteista. Teosta myydään kunnanvirastossa, Säästöpankissa ja seurakunnassa.

 

Härkäsillan muistomerkki
Tie numero 409 varrella Kirkonkylän ja Kaurian välillä.Muistomerkki on pystytetty Härkäsillan kahakan muistoksi. Ruotsalaisten ja venäläisten välinen kahakka käytiin 5.5.1789. Kahakka liittyi kolmivuotiseen sotaan eli Kustaan sotaan (1788-1790).

 

Turun rauhan rajakivi
Turun rauhan (1743) rajakivi sijaitsee Suomenniemen ja Mäntyharjun rajalla Suurjärven pohjoisrannalla ojan suussa. Kiven sijainti poikkeaa noin kilometrin verran kihlakunnan nykyisestä rajasta etelään päin.
1743 solmitun rauhan rajankäynti suoritettiin 1748 ja raja vastaa suunnilleen Savon vanhaa etelärajaa. Kivessä on vuosiluku 1743, viimeiset numerot 4 ja 3 erottuvat selvästi. Alkuosa vuosiluvusta on lohkeillut, mutta 1 ja 7 siitä voidaan kuitenkin hahmottaa.

 

Vuoden 1780 rajakivet
Rajamerkin muodostavat ”viiskivet”, jollaisia on käytetty tilusten rajoilla. Mainitut viiskivet ovat poikkeuksellisen suuret. Keskimmäisessä kivessä on hakattuna rajalinja sekä Ruotsin (S) ja Venäjän alkukirjaimet (P). Vuosiluku on 1780, jonka yläpuolella oleva teksti on epäselvä.

 

Taide Suomenniemen kirkossa
Ajan aallot

muut kohteet2Ajan aallot on rakennettu vanhoista urkupilleistä. Teoksen yläosa kuvaa hukkumatonta Jumalan sanaa, Raamattua. Teos muodostuu 66 urkupillistä – viittaus Raamatun 66 kirjaan.

Tyyne Nirkko-Leskelän urkupillireliefin esillepanossa avustajina ovat toimineet Olavi Leskelä sekä teknisenä avustajana Jaakko Jäkälä.

 

muut kohteet3Soli Deo Gloria

Soli Deo Gloria (1983) tekijöinä ovat toimineet samat henkilöt kuin Ajan aalloissa.

Teos, jonka nimi suomeksi on ”Yksin Jumalalle kunnia” sisältää nimensä mukaista symboliikkaa. Reliefi muodostuu 5×12 urkupillistä : 12 on tunnettu ikuisen täydellisyyden lukuna. Kuten Ajan aallot-teoksessa, on urkupillit asetettu ylösalaisin. Urkupillejä ei voi soittaa maasta käsin, vaan voiman niin niihin kuin seurakuntaankin puhaltaa Pyhä Henki.

 

muut kohteet 4Käy kirkkoon kansa kappelin

Käy kirkkoon kansa kappelin, taiteilija Tyyne Nirkko-Leskelän paanuteos sjoittuu kellotapuliin, oviin, josta kirkkokansa aiemmin kulki kirkkotarhaan.

 • mikkeli

  mikkeli
 • mikkelisosterv

  mikkelisosterv
 • visitmikkeli

  visitmikkeli
 • gosaimaa

  gosaimaa
 • tapahtumat

  tapahtumat
 • suomi.fi

  suomi.fi
 • infopankki

  infopankki