Kuolimo

Kuolimo sijaitsee Kymen läänissä Savitaipaleen ja Suomenniemen kuntien alueella (61°15’ pohj. lev., 27°30’ it. pit.). Järven pinta-ala on 7 918 ha ja se laskee Parta- ja Kärnänkoskien kautta Saimaaseen. Saaret ja salmet jakavat Kuolimon useisiin selkiin. Järvialtaan ja sen ympäristön kallioperä on rapakiveä ja graniittia. Rannat ovat osittain jyrkkiä kallioita ja kivikoita. Kuolimon suurin syvyys on 44 m ja keskisyvyys noin 7 m. Vesi on väriltään kirkasta näkösyvyyden vaihdellessa 4,5–7,5 m:n välillä.Kuolimosta 725 ha kuuluu rantojen suojeluohjelmaan.

Kuolimo-järvi veneväyläkartta 1:35 000 on ostettavissa Suomenniemen kunnanvirastosta.

Kuolimon kalalajistoon kuuluu nieriän ohella mm. järvitaimen, siika, muikku, kuore, ahven, hauki, made, lahna, säyne, särki, kiiski, salakka, simppu ja nahkiainen sekä nykyisin myös istutuksista peräisin olevat järvilohi ja kuha.

Vuoden 1991 alusta perustettiin järveen Kuolimon kalastusalueen tekemällä ja Kymen kalastuspiirin vahvistamalla päätöksellä Isoselän (520 ha) ja Morruuvuoren selän (n. 101 ha) rauhoituspiirit nieriöiden keskeisille esiintymisalueille. Rauhoituspiirin voimassaoloa on jatkettu kalastusalueen päätöksillä vuosina 1996 ja 2002. Uusi rauhoituspäätös on voimassa vuoteen 2015, tosin päätöksestä tehty valitus on ELY-keskuksen käsittelyssä. Nieriän alamitta nostettiin kalastusalueen päätöksellä 50 cm:iin vuonna 1995 ja edelleen 70 cm:iin vuonna 1997. Tämä 70 cm:n alamittapäätös uusittiin 2002 ja on voimassa vuoden 2007 loppuun. Saimaannieriän viimeinen luonnonvarainen kanta elää Kuolimossa.

 

kuolimoLähde:

Maa- ja metsätalousministeriö
Kala- ja riistahallinnon julkaisuja 80/2006
SAIMAANNIERIÄN TOIMENPIDEOHJELMA
Kuolimon nieriän elvyttäminen ja luonnossa lisääntyvän, kalastusta kestävän saimaannieriäkannan palauttaminen

Saimaannieriän toimenpideohjelma
Kuolimon rauhoituspiirit
raportti375

Etelä-Saimaan artikkelitietokanta: Anne Kokkonen/Kuolimon puhtaat kasvot
Kaakkois-Suomen ympäristökeskus: Kuolimo
 • mikkeli

  mikkeli
 • mikkelisosterv

  mikkelisosterv
 • visitmikkeli

  visitmikkeli
 • gosaimaa

  gosaimaa
 • tapahtumat

  tapahtumat
 • suomi.fi

  suomi.fi
 • infopankki

  infopankki